Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.  

"Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия в семейството на православните църкви", каза той.

Радев подчерта, че изборът на Даниил става в момента на изпитания и смут за цялото човечество.

"Ето защо ние отправяме поглед към Вас с надеждата да остоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България".

Той посочи, че православната ни църква остава крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, му дава упование във времена на изпитание. 

"Независимостта на Българската патриаршия е духовна крепост и исторически подвиг. Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитания. Тя и днес е всеотдаен покровител на християнската вярва и националното ни съзнание“, каза още президентът Радев. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна