Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

Снимка: Даниела Стойнова

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул.

Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за връзка и търговският стокообмен между Европа и Азия - изток - запад. Около 70% от българския външнотърговски обмен е по море, по данни на българските власти.

Минен ловец "Струма" вече отплава за Истанбул. Това е първото участие на кораб от българските Военноморски сили в подобна операция след края на Втората световна война.

От ВМС на Румъния ще участва противоминният кораб "Аксенте". От Военноморските сили на Турция - противоминен кораб "Акчай" и кораб за командване и управление.

След началото на войната в Украйна САЩ определиха Черно море като стратегически регион. Но операцията не е на НАТО. Конвенцията от "Монтрьо" ограничава съюзнически нечерноморски държави да се намесват с кораби в Черно море. Изявления обаче допуснаха участието на експерти от трети държави членки на НАТО да участват в противоминната операция със способности, екипи или съвети.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна