Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри.

Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението на групата Idles, която е от Бристол, откъдето се смята, че е и Банкси.

Това стана точно, когато групата пееше: "Моят кръвен брат е имигрант, красив имигрант". Представител на бандата съобщи, че идеята и изпълнението са дело на Банкси и че групата не е знаела предварително за нея.

Лодката се появи отново по време на концерта на рапърката Литъл Симз.

Банкси по-късно публикува видео на лодката на страницата си в Instagram, което може да се смята за потвърждение, че това е негово дело.

Художествената инсталация предизвика критики от министри от правителството, след като Риши Сунак направи "спирането на лодките" един от петте си приоритета.

В социалната мрежа X министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли написа: "Прекосяванията на Ламанша с малки лодки са смъртоносни и са стрували живота на твърде много хора".



По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна