Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даринка Борисова в "Гласът на жеста". СОDA: Чуващите деца на глухите родители!

Поредният пети епизод на видеокаста "Гласът на жеста" ни среща с Даринка Борисова, която е CODA – чуващо дете на глухи родители.

Пред водещата Красимирка Жечева – Дaри споделя, че не се срамува от този факт и смята, че по-голямата ѝ сестра я е подготвила добре, така че тя никога да не се притеснява от това, че родителите ѝ не чуват.

Твърди още, че се гордее с умението си да общува на двата езика: жестов и вербален, защото за нея това са две различни култури.

В "Гласът на жеста" тя анализира малките съвременни коди: С какво се различава тяхното поколение от онова, в което тя е израснала?

А самата Даринка Борисова е основател на Академия "Анди и Ая", където се обучават глухи деца. В епизода тя засяга и темите с подготовката на специализирани учители, както и средата за глухите деца в едно нормално училище – как се чувстват те там и дали имат достъп до достатъчно информация? Какви са стъпките, когато учител разбере, че ще преподава на глухо дете? Вижте:


Видеокастът "Гласът на жеста" разглежда разнообразни теми, които са от значение за глухите хора и техните общности.

Всяко издание включва различни социални теми - здраве, технологии, образование и бизнес, представени чрез жестов превод, а самата водеща Красимирка Жечева също е глух човек.

Този подход гарантира автентичност на съдържанието и възможност за по-добро разбиране и включване на аудиторията.

По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна