Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му.

Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се разделиха на партиен принцип и взеха решението с 6 на 3 гласа, значително стесниха възможния кръг от обвинения по отношение на предполагаемите действия на Доналд Тръмп, свързани с опитите за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Съдът върна делото на по-долна инстанция, която трябва да прецени кои действия на Тръмп са били извършени от позицията му на президент и кои - като частно лице. Сред действията, които съдът определи като основни правомощия на президента и следователно са защитени от имунитета му, са контактите на Тръмп със служители на Министерството на правосъдието, както и с неговия вицепрезидент Майк Пенс. 

Още преди решението на върховните съдии специалният прокурор Джак Смит даде да се разбере, че счита, че може да продължи делото срещу Тръмп за щурма на Капитолия през януари 2021 г., дори въз основа на действия на Тръмп, извършени извън качеството му на президент. 

Ако Джак Смит успее да формулира обвинението си в съответствие с новото решение на Върховния съд, по-долните съдебни инстанции могат да разгледат процеса срещу Тръмп още тази година, съобщава CNN. 

Самият Доналд Тръмп коментира решението на съдиите в неговата социална мрежа с думите „Голяма победа за нашата Конституция и демокрация“

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна