Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на The Economist

Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, 1 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на изданието The Economist, озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". 

Като отправна точка за дискусиите организаторите посочват, че почти половината от населението на света гласува през тази година с глобални последици, а това ще е голямо изпитание за демократичното управление, тъй като, както казват водещи анализатори, резултатите от тези избори вероятно ще оформят глобалната политика за много години напред.

Фокусът се поставя върху предизвикателствата пред света, които произтичат от изострящите се геополитически конфликти, климатичните промени и глобалната икономика, както и търсенето на възможности за тяхното преодоляване.

Президентът Румен Радев е основен лектор и ще направи встъпителна реч при откриването на форума в панела, озаглавен "Конфликтите в съседните на Европа държави, как реагира Европейския съюз. Целите на Европа в контекста на стратегическата автономия", а след това ще участва и дискусията по темата.

В рамките на посещението си президентът Румен Радев ще проведе срещи с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу  и с министър-председателя Кириакос Мицотакис. 

Задълбочаването на сътрудничеството в рамките на стратегическото за региона партньорство между България и Гърция, теми от взаимен интерес с акцент върху енергетика, свързаност, транспорт и икономика, както и въпроси от европейския и международен дневен ред, ще бъдат във фокуса на тези разговори от Атина. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна