Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Николас Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години.

В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар.

През пролетта на тази година обаче САЩ подновиха петролните санкции срещу Венецуела зарази политическата репресия, която Мадуро извършва върху опозиционни кандидати, елиминирайки възможността им да се явят на избори. А повторното налагане на тези санкции затруднява усилията на Мадуро да рестартира икономиката на Венецуела, която изисква значителни чуждестранни инвестиции за възстановяване на амортизираната нефтена инфраструктура -  по която минава ценната петролна суровина, пълнеща държавния бюджет.

По думите на Мадуро венецуелският официален преговарящ и председател на Националното събрание Хорхе Родригес ще пътува за директни преговори, но конкретните теми, които ще бъдат обсъдени, не бяха уточнени.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна