Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Карлес Пучдемон
Снимка: БГНЕС

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година.

Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че амнистията е неприложима по отношение на отклоняването на държавни средства по делото срещу бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. Решението може да бъде обжалвано, но засега заповедта за арест на Пучдемон остава в сила и спира плановете му да се върне в страната и в политическия живот. Партията му "Заедно за Каталуния" беше втора сила на регионалните избори, но спечелилите социалисти нямат достатъчно подкрепа в местния парламент, за да управляват.

На 30 май испанският парламент прие закон за амнистия на участвалите в опита за отделяне на Каталуния от Испания. Така, за да остане на власт, премиерът социалист Педро Санчес си гарантира подкрепата в парламента на две каталунски сепаратистки формации - на Пучдемон и Републиканската левица.

Социалистите изразиха несъгласие с аргументите и видяха политически мотиви решението на Върховния съд. Според опозиционната Народна партия са приложени испанските и европейските правни норми, а не интерпретациите, които би желал Педро Санчес, за да изпълни ангажиментите си към сепаратистите.

Законът за амнистията се отнася до над 400 души, чиито случаи трябва да бъдат разглеждани поотделно в зависимост от тяхната роля в опита за отделяне на Каталуния през 2017 г.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна