Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Снимка: Здравка Маслянкова

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.  

За пета година в Караисен чешмите на хората пресъхнаха, въпреки изцяло подменената водопроводна мрежа. Във високите части на селото вода няма от близо 20 дни, а в ниските чешмите пресъхнаха от седмица. Причината е пресъхващият водоизточник.

Кметът на Караисен Стефан Николов заяви: "Минералната вода е по-скоро козметично решение на проблема. За нас едно от спасенията е наличие на вода в главен голям Ваташки канал от 1 юни до 30 септември. Това нещо ще ни реши проблема".

Хората искат да бъде обявено бедствено положение, за да им доставят с цистерни вода за санитарно-битови нужди и бутилирана вода за пиене. Водят се преговори с държавата за пускане на напоителния канал, който да вдигне нивото на водоизточника. 

В селото се говори, че има спекулативна търговия с вода като на нуждаещите се цистерна с един тон вода се продава за 50 лева.

Протестите продължават. В Павликенско половината от селата са на воден режим.

Снимка: Здравка Маслянкова
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна