Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

Снимка: БТА

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна победа за тях.

Докато лайтмотивът в предизборната кампания на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър е "необходимост от промяна след 14 години лошо управление на торите", то през последните дни Риши Сунак набляга на предупреждението да не се дава "супермнозинство" на лейбъристите, защото едно евентуално тяхно правителство с такова мнозинство няма да може да бъде контролирано и ще прави каквото си иска, включително да увеличи данъците, което, според пермиера, е в ДНК-то на лейбъристите. Думите на Риши Сунак са в отговор на интервю на Киър Стармър за вестник "Таймс", в което той заяви, че се нуждае от "силен мандат", за да реформира системата на планиране и да подобри икономиката.

Въпреки негативните за торите проучвания на общественото мнение Риши Сунак все още се надява да не загуби изборите или поне да не ги загуби катастрофално.

Предвид на това, че се очаква много от местата в Камарата на общините да бъдат спечелени с малък брой гласове, той заяви, че е необходимо само около 130 000 избиратели да променят мнението си и да подкрепят консерваторите, за да не се стигне до "супермнозинство" на лейбъристите, което би било пагубно за страната, по неговите думи.

Преднината на лейбъристите пред консерваторите се запазва в рамките на 20 пункта, трета е партията на основния двигател на Брекзит Найджъл Фарадж "Реформирай Обединеното кралство", която е съвсем близо до торите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна