Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на инфлацията в еврозоната през юни до 2,5%

Годишната инфлация в еврозоната се забави очаквано през юни до 2,5% от 2,6% през май, показват предварителни данни на официалната европейска статистика Евростат.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юни с 0,2% след аналогично нарастване през май.

Основната инфлация на годишна база (без цени на храни и енергия) обаче стабилизира през юни на майското ниво от 2,9% при осреднени пазарни прогнози за отслабване до 2,8 на сто.

Графика на инфлацията в еврозоната (спрямо година по-рано)


Смесените данни  (за отслабване на общата, но стабилизация на основната инфлация) не са много добра новина за ЕЦБ и за нейната политика на по-нататъшно понижаване на лихвите.

За намаляването на инфлацията през юни допринесе по-слабото нарастване на енергийните цени на годишна база с 0,2% (след тяхното повишение с 0,3% през май) и по-слабия ценовия растеж при храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия с 2,5% (спрямо 2,6% месец по-рано), а цените на неергийните индустриално произведени стоки нараснаха за втори пореден месец с 0,7 на сто.

В същото време обаче инфлацията в сектора на услугите остава стабилно във високото ниво от 4,1% за втори пореден месец.

Сред най-големите икономики инфлацията се понижи в Германия (до 2,5% от 2,8%), Франция (до 2,5%  от 2,6% месец по-рано), Испания (до 3,5% от 3,8%) и Ирландия (до 1,5% от 2%), но инфлацията се ускори в Италия (до 0,9% от 0,8%) и Нидерландия (скок до 3,4% от 2,7%).


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна