Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два големи пожара гасят в Старозагорско

Снимка: Георги Манев

Два пожара гасят огнеборците в Старозагорско. Заради пламнали храсти и треви край жп спирка Ягода е спрян влака от Горна Оряховица и Стара Загора. 

Сигнал за пожара между селата Ягода и Ръжена е подаден малко преди 12 часа. Запалили са се сухи треви и храсти, както и широколистна растителност в района на жп спирка Ягода, което наложи спиране на електричеството по железопътното трасе. Заради огъня е спрян и пътническият влак от Горна Оряховица за Стара Загора, който трябваше да премине през този участък. От БДЖ уточняват, че пътниците ще бъдат превозени с автобус. На място са два екипа на пожарната, които са установили контрол над разпространението на огъня.

Край старозагорското село Яворово четири екипа огнеборци и горски служители се борят с друг пожар, избухнал по обяд в сухи треви и храсти в близост до горска територия. Вятърът и горещото време затрудняват бързото овладяване на стихията.

Към този момент няма опасност за населеното място, потвърди за Радио Стара Загора кметът на село Яворово Стефка Иванова. Тя допълни, че с трактор е направена просека, за да не достигне огънят до газопровода и до посевите на земеделците. Противопожарна ивица е напртавена и към селото. По думите й ситуацията е овладяна, но силният вятър затруднява гасенето.

Заради зачестилите пожари областният управител на Стара Загора Ива Радева отправи апел към гражданите да бъдат бдителни и да спазват указанията и предписанията за безопасност.



По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна