Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

Снимка: Pixabay

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както и за сформиране на правителство.

"В този критичен момент за България, отговорността за вземане на правилните решения е в ръцете на всички Вас, които представлявате волята на народа“, се казва в отвореното писмо, подписано от Американската търговска камара в България и съвместните камари с Германия, с Франция, с Испания, Швейцария, Конфиндустрия България и Бизнес клуба с Белгия и Люксембург.

"България е част от Европейския съюз и НАТО – организации, които отстояват принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. В този контекст, бъдещето на страната ни е неразривно свързано с тези ценности и нашата постоянна ангажираност към тях“, пише в отвореното писмо. 

Според членовете на бизнес камарите е необходимо да се укрепи правовата държава, като се гарантира независимостта на съдебната система и ефективността на институциите. 

Трябва да се работи за намаляване на корупцията и за повишаване на прозрачността и ефективността в управлението на държавата. 

Като приоритетни за догодина са поставени влизането в еврозоната и пълноправното членство в Шенген. Също така бизнесът настоява за социална справедливост. 

"Призоваваме всички политически партии и лидери към диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство. Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис“, се казва още в отвореното писмо на търговските камари.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна