Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научен доклад: Черно море се нуждае от строго защитена зона

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

| обновено на 03.07.24 в 10:50
Снимка: БТА, архив

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".

В първия ден от юли "Грийнпийс" - България публикува доклад, създаден съвместно с учените от Института по океанология на БАН. Докладът подчертава критичната нужда от създаване на строго защитени морски зони в Черно море за ефективно опазване на морския живот.

Мартин Томов споделя своите виждания в "Нашият ден":

"Напоследък се занимаваме най-вече с Черно море. И аз, като всички хора, които се опитват да направят нещо в нашата държава, имам смесени чувства. Трудно е човек да се справя с постоянната несигурност, която е в нашата държава – какво правителство имаме например, какви теми ще се разискват. Известно време имаше зелени депутати в правителството, сега за първи път няма. Темата за екологията не присъства по никакъв начин в политическия живот на България.”

Томов подчертава важността на продължаването на борбата за опазването на природата, въпреки политическите предизвикателства.

"Употребата на пластмаса е нещо, което зависи от много държави. Това, което всеки от нас може да направи, е да не използва пластмасови уреди. Проблемът би могъл да бъде решен, ако спрат да се използват такива продукти за еднократна употреба", добавя Томов.

По време на предаването Томов коментира и казуса "Да запазим Корал", подчертавайки нуждата от защита на морето ни. Отменената заповед за защитената зона създава юридически и технически проблеми, но същевременно показва колко е важно да защитим Черно море от различни заплахи.

По неговите думи след войната в Украйна се наблюдават значителни промени в екосистемата на Черно море. Делфините променят поведението си, бягайки от военните действия на север. Много мъртви делфини са забелязани по българското и румънското Черноморие. Взривът на язовир "Каховка" доведе до силно замърсяване. Военните действия възпрепятстват работата на пречиствателните станции в Украйна поради атаки върху ключови екологични инфраструктури.

Томов коментира и проблема с отпадните води в България. "Замърсяването с отпадни води е голям проблем. Има много нерегламентирани тръби и места, на които се изливат всякакви отпадъчни води в морето. Затова е добре да мислим не само за морето, но и за брега."

Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", също взе участие в разговора. Той подчерта, че Синеморец все още няма пречиствателна станция и всички отпадъчни води отиват директно в морето. В предаването той сподели и още от проблемите на курорта. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна