Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес експанзията в Китай през юни след отслабване на активността в услугите

Активността в сферата на услугите на Китай се разшири през юни с най-бавния темп от осем месеца насам в резултат на по-бавен растеж на новите поръчки, показват резултати от проучването на агенциите Caixin и S&P Globul в частния сектор на втората по сила световна икономика.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи през юни до 51,2 пункта от 54,0 пункта през май (10-месечен връх). Въпреки че индексът остава в нивата на експанзия (над 50,0 пункта) за 18-и пореден месец, това е най-ниското му ниво от октомври 2023 г.

Бизнес нагласите в сферата на услугите пък отслабнаха до най-ниското ниво от март 2020 г. на фона на опасения за натиск върху икономиката.

Проучването, което обхваща предимно частни и експортно ориентирани компании, е в съответствие с официалния PMI индекс, публикуван в неделя, който показа, че активността в сектора на услугите е спаднала до петмесечно дъно.

Съставният (общият) PMI индекс, включващ както активността в промишлената, така и в сферата на услугите, спадна през юни до 52,8 пункта от 54,1 пункта през май, когато достигна едногодишен връх.

Въпреки понижението, общият PMI индекс остава в нивата на експанзия (над 50,0 пункта) за осми пореден месец благодарение най-вече на ускоряване в производствения сектор, но при отслабване в сферата на услугите. Новите поръчки обаче се увеличиха с най-слабия темп от четири месеца, докато заетостта се сви както в производствения, така и в сектора на услугите.  Общите бизнес нагласи в бъдеще отслабнаха до петмесечно дъно.

Сега вниманието на пазарите се насочва към среща на китайските лидери в средата на юли, известна като "третия пленум", на която могат да бъдат обявени някои реформи. Мерките, които преразпределят доходите от централните към местните власти, целящи намаляване на зависимостта им от продажбата на земя, ще бъдат на първо място в дневния ред на срещата, според политически съветници, цитирани от Ройтерс.

"Подкрепата за икономическата политика изисква по-нататъшна консолидация. Фискалните и данъчни реформи трябва да се съсредоточат върху създаването на по-оптимистични очаквания сред участниците на пазара“, посочиха от Caixin Insight Group, като добавиха, че недостатъчното доверие на пазара и ефективното търсене остават ключови предизвикателства пред голямата азиатска икономика.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна