Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

| обновено на 04.07.24 в 12:06
Снимка: Pixabay

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии.

Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност в предприятията”. Крайният срок за подаване на заявления е 16 септември.

Процедурата обхваща различни сектори като архитекти, дизайнери, печатници, издателства, рекламни агенции, агенции за организиране на събития, звукозаписни студия, производствени фирми и преводни инициативи. Всички тези творци могат да кандидатстват и да получат до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране.

Адвокат Биляна Тончева поясни, че не е задължително фирмите да са от творческите индустрии, за да кандидатстват. Ако фирмите имат някой от кодовете на икономическата дейност, посочени в процедурата, няма нужда да са семейни. Семейните фирми могат да бъдат медицински центрове, хотели и ресторанти, и да използват средствата за закупуване на оборудване.

За да се квалифицира като семейна фирма, трябва двамата собственици да са в роднинска връзка или да имат официален брак преди 1 януари 2024 г. Процедурата е предназначена за микро и малки фирми според Закона за малките и средните предприятия. Фирми с над 50 души персонал не са допустими.

Красимир Христов, собственик на фирма ММ Сервиз - Варна, разказа в ефира на “Нашият ден” как европейското финансиране е трансформирало неговия бизнес. Фирмата му произвежда оборудване за хранително-вкусовата промишленост и е участвала в три европрограми с помощта на Еко Глоуб - “Иновации и конкурентоспособност” през 2016 г., “Подобряване на енергийната ефективност” през 2019 г. и “Технологична модернизация” през 2023 г.

Красимир сподели, че благодарение на европейското финансиране фирмата му е успяла да внедри нови технологии и да закупи над 48 машини за металообработка, което е допринесло за електронизацията и цифровизацията на производството. Неговото желание да излезе на нови пазари в световен мащаб е станало реалност благодарение на подкрепата от европейските фондове.

Тази възможност за европейско финансиране предоставя значителен шанс за развитие и модернизация на българските творчески индустрии и семейни фирми, като ги подпомага в стремежа им към иновации и конкурентоспособност.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна