Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Износът на петрол от САЩ за Европа спадна през юни до двегодишно дъно

Износът на суров петрол от Съединените щати за Европа се понижи през юни до най-ниското си ниво от две години, тъй като европейските купувачи купиха по-евтин регионален и западноафрикански петрол, показват данни на фирмата за анализ на корабоплаването Kpler, цитирани от Ройтерс.

Според цитираните данни, през миналия месец САЩ са доставяли на Европа средно по 1,45 млн. барела на ден, което е с 14% под средните дневни нива на американския износ през май и спад с цели 27% спрямо юни 2023 г.

Като причина за това се посочва стесняващата се ценова разлика между суровия петрол Брент и американския лек суров петрол WTI, което прави последния по-скъп за купувачите.

В момента фючърсите на петрол Брент се търгуват около 86,75 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - към 83,23 долара за барел.

Графики на петрол Брент и на суровия петрол WTI (в долари за барел)


Общият износ на суров петрол от САЩ също се понижи през юни, спадайки до 3,94 млн. барел на ден от 4,21 млн. барела дневно през май.

Миналият месец агенция Ройтерс съобщи, че петролният бенчмарк на САЩ се е превърнал в доминираща част в състава на суровия петрол Брент поради нарастващия износ на шистов петрол от Съединените щати. Според данни на S&P Global Platts, т.нар. WTI Midland определя цената на петрол Брент в повече от 50% от времето. Това означава, че колебанията в обемите на износа на САЩ могат да имат по-широко значение за цените на петрола в световен мащаб.

По-голямата част от износа за Европа беше именно суровия петрол WTI Midland, който се превърна в основна суровина за европейските рафинерии.

Промяната в динамиката на ценообразуване за глобалния бенчмарк дойде на фона на рекордния износ на суров петрол от САЩ в края на 2023 г., когато среднодневната стойност отново достигна 2,94 милиона барела, според данни на Kpler. Половината от тях, или 1,71 милиона барела дневно, отиваха в Европа.

САЩ се превърнаха в основен износител на петрол поради бързото нарастване на добива, което дойде с шистовата революция.

Спадът на износа на американски петрол през юни дойде най-вече поради разходите за превоз. Като се има предвид доминиращата роля на WTI в процеса на определяне на цените за датирания сорт Брент, със стесняващата се разлика между референтните стойности, купувачите биха искали да спестят пари някъде и това обикновено са разходите за доставка, избирайки суров петрол, идващ от по-близко място от САЩ.

Западноафриканските сортове станаха по-евтини през май поради прекомерното предлагане, тъй като най-големият износител на суров петрол в Африка - Нигерия се мъчеше през април да пласира карго товари за май, което накара някои продавачи да намалят ценовите оферти. Това направи западноафриканските сортове по-привлекателни от американския суров петрол, каза Патрисио Валдивиесо, вицепрезидент на Rystad Energy.

По-малкият износ на WTI Midland и вълната от покупки от търговски фирми като Gunvor и Trafigura обаче стегнаха европейския пазар през последните седмици. Това вероятно ще доведе до възстановяване на износа от Съединените щати за Европа през юли и август.

"Арбитражите за WTI Midland вече са приложими за Европа, но са невероятно слаби за Азия, от където  очакваме да пренасочи износа на WTI Midland към Европа през юли и август", посочиха от компанията Energy Aspects.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна