Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" няма да прибързва с промяна на рейтинга на Франция след изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global) омаловажи вероятността от рязка промяна на кредитния рейтинг на Франция въпреки значителната промяна на политиката в страната, съобщава Ройтерс.

Пазарите на облигации във Франция бяха неспокойни през последните седмици, след като победата на крайната десница в лицето на "Националния сбор" на Марин льо Пен на последните избори за Европейска парламент накара президента Еманюел Макрон да свика предсрочни парламентарни избори.

Вторият тур на тези избори ще се проведе в неделя и въпреки че ще повлияе на икономическата политика на Франция, водещият анализатор на S&P за Европа, Близкия изток и Африка - Франк Гил сигнализира, че това няма да повлияе незабавно на едва наскоро понижения рейтинг на страната до ниво "АА-".

"Не мисля, че това е бързо развиваща се кредитна история. Мисля, че просто трябва да седнем и да видим как ще се развият нещата политически", каза Гил пред Ройтерс.

S&P не трябва да преразглежда отново френския си рейтинг до 29-и ноември, въпреки че може да го направи по-рано, ако прецени, че обстоятелствата го налагат.

Франк Гил посочи, че френските държавни разходи вече означават, че дефицитът по консолидирания държавен бюджет няма да падне под 4% от БВП до 2027 г., като за същия период съотношението дълг към БВП ще се е увеличило с още няколко процентни пункта до 112%.

"Въпросът наистина е какъв е фискалният план занапред?", отбеляза Гил.

Фискалната политика на Франция ще зависи от това кой ще излезе начело след изборите през уикенда. Крайнодесният "Национален сбор" изглежда е водещ, но има признаци, че други партии се опитват да попречат на неговата победа на втория тур на изборите.

"Различните партии предлагат различни политически мерки, някои от тях дори не са наистина съвместими с настоящите ни прогнози. Така че наистина зависи от това какво ще правят с бюджета за 2025 г. – по същество фискалния микс, който предлагат, и дали той действително може да бъде приложен и как пазарът ще реагира", предупреди Франк Гил.

По-рано тази седмица "Стандарт енд Пуърс" предупреди САЩ и Франция относно растящите нива на дълга.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна