Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/

Огънят навлезе в гора в посока Миролюбово, просеки пазят Банево

| обновено на 05.07.24 в 16:55

Пожарът над квартал Банево се разраства и малко след 16 часа навлезе в горски масиви в посока на село Миролюбово, съобщи за БНР Бургас ст. комисар Николай Николаев, директор на пожарната служба. 

С огнената стихия се борят над 20 огнеборци със седем противопожарни автомобила, както и още два екипа от Държавно горско стопанство Бургас, три водоноски и техника на община Бургас.

Направени са просеки с булдозер, които да пресекат пътя на огъня в посока кв. Банево. Огънят обаче се е разпространил в посока село Миролюбово.

"Пожарът е на площ от 1500 декара, навлезе и в общинския горски фонд в посока Миролюбово", уточни ст. комисар Николаев.

Следобед в акцията по овлядяване на пожара се включиха водоноски и трактори на община Бургас. Те подпомагат работата на огнеборците, по искане на пожарната.

Огънят избухна около 12.30 часа. Първоначално горяха сухи треви и храсти на площ от 100 декара.

На мястото на пожара пристигнаха директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, кметът Димитър Николов и заместник областният управител Владимир Крумов. По разпореждане на министър Димитров в района на квартал Банево ще бъде разположена мобилна станция на РИОСВ, за да извърши замервания на въздуха.

"Винаги по едно и също време и на едно и също място се запалват тези треви. Опасното е, че  вятърът духа в посока кв. Банево, това е рискът. Надявам се с допълнително мобилизирани пожарни коли да пресечем пътя на огъня към населеното място", коментира кметът Димитър Николов.

Овладяването е трудно заради силния и променящ посоката си вятър. 

Огънят се разпространява изключително бързо, каза по-рано говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

„Гасенето е изключително затруднено заради силния и отривист вятър, който сменя непрекъснато посоката си и разпалва още повече възникналото запалване“.

Два автомобила на пожарната са изпратени и на изхода на съседния квартал Ветрен в посока Айтос, където се борят с друг пожар, съобщи още ст. комисар Николаев.

Реакцията на кмета на Бургас Димитър Николов:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна