Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в този фестивал e несравнимата, вълшебна атмосфера, която се създава. Публиката и музикантите сме запленени от уникалната симбиоза между музика и история" – сподели Юлита Фъсева.

Валерия Христова-Димитрова и Юлита Фъсева и Димитри Местдаг
Първият концерт ще се проведе в църквата-музей "Св. Георги" на 7 юли и включва класическа програма, посветена на Лудвиг ван Бетовен. Следващите два концерта – на 10 и 12 юли ще са в уникалната с акустиката си арбанашка църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил". На 10 юли ще бъдат изпълнени произведения на Йоханес Брамс и Антонин Дворжак, а във финалния концерт ще звучат творби на Камий Сен-Санс, Морис Равел, Витаутас Баркаускас и Пьотър Илич Чайковски.


Музикантите, които са поканени през тазгодишното издания, са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри. Това са Лизан Сотербрук (цигулка), Мона Верхас (цигулка), Яна Местдаг (цигулка), Юлита Фъсева (контрабас), Стефания Янкова и Елейн Нг – виола, Теодора Атанасова и Виктор Трайков – виолончело, Димитри Местдаг (английски рог), Ерик Спелер и Луис Бауман – обой.

В предаването "Метроном" по "Христо Ботев" Юлита Фъсева и Димитри Местдаг разказаха интересни подробности за програмата. Чуйте в звуковия файл.

Снимки: ФС на Arbanassi Summer Music
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна