Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Чарлз Трети възложи на Киър Стармър да състави ново правителство

Киър Стармър и крал Чарлз Трети
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори. 

Възможно е до края на деня да станем свидетели и на състава на новото правителство, защото при новия премиер на Даунинг стрийт вече пристигат най-доверените му хора. 

Обединеното кралство се събуди с новината, че управляващите консерватори са "пометени" на изборите и че това вероятно е най-лошото им представяне в цялата история на партията. До края на деня няма да бъдат обявени окончателни резултати, защото в два шотландски избирателни района ще има повторно броене на бюлетините. Тези две места обаче не могат да повлияят на картината, защото лейбъристите ще имат поне 412 депутата, а това е огромно мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Много добре се представиха либералдемократите, "реформаторите" на Найджъл Фарадж, Злените и независимите кандидати. На другия полюс, освен консерваторите, са шотландските националисти, които също загубиха много места.

Риши Сунак пое отговорност за провала на торите и в обръщение към нацията се извини за това, че не се е вслушал достатъчно в гласовете на хората. 

Киър Стармър се зарече правителството му изцяло да бъде отдадено на служба към народа.

Следвайки протокола, Сунак връчи оставката си на краля, като преди това обяви, че ще се оттегли и като лидер на Консервативната партия, когато бъде задвижена процедурата за намиране на негов наследник. 

Стармър прие от монарха поканата да състави ново правителство. 

Найджъл Фарадж отпразнува в пъб избирането си за депутат при осми опит и в реч призова за електорална реформа. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна