Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Снимка: БТА

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции.

Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за щети или пострадали.

На кадри, разпространени в социалните мрежи, се виждат кълба дим над града.

Местни медии съобщават и за експлозии в Днипро, Кривой Рог и Кировоград в Централна Украйна.

 "Нападение над Украйна по време, когато повечето хора са по улиците - ненормални руски терористи", написа в Telegram ръководителя на президентския офис Андрий Йермак.

Петима са загинали, сред които две деца, когато автомобили им е минал през руска мина в източната област Харков. Силите на Украйна съобщиха, че тази нощ са свалили три крилати руски ракети Х-101 над централната област Черкази и северната Житомир. Били са изстреляни общо 4 крилати ракети Х-101 и две балистични "Искандер-М". 

По-рано руската Федерална служба за сигурност съобщи за предотвратен опит на Украйна да организира отвличането на руски ТУ-22МЗ стратегически бомбардировач в Украйна.

В сайта на ФСБ се казва, че украинското разузнаване е възнамерявало да вербува руски военен пилот срещу парично възнаграждение и осигуряване на италианско гражданство в опит да го убеди да излети и приземи военния самолет в Украйна.

По време на операцията руските сили са поразили и летище Озерне в северозападна Украйна, се казва още в информацията на ФСБ. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени