Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушен е пожарът край Царацово, няма замърсяване на въздуха

| обновено на 01.08.24 в 10:39

Напълно унищожено беше предприятието за преработка на битови отпадъци до Царацово, което се запали снощи. Пожарът беше локализиран през нощта и вече е потушен, но все още има отделни огнища, които огнеборците гасят.

При гасенето са пострадали двама огнеборци, пламъците нанесоха щети и на фирма за тежкотоварни превози в близост до пожара.

Заради догарянето на огнищата над района продължава да се носи дим, но вече не толкова гъст. Вятърът го разнася в посока Пловдив. Пътят към Царацово, отбивка от пловдивското Голямоконасрско шосе, е отворен за движение.

Станциите на РИОСВ не отчитат замърсяване на въздуха, съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева и допълни, че замерванията ще продължат през целия ден. 

Тя уточни, че е образувано досъдебно производство и препоръча да се спазват противопожарните мерки. "Между завода за преработка на отпадъци и транспортната фирма разстоянието е малко, няма дори бетонна стена, която би спряла огъня", каза областният управител. 

Ситуацията е значително подобрена, започваме разчистване, за да погасим отделните тлеещи огнища, каза гл. инспектор Димитър Бришимов от пловдивската пожарна. 

Заместник-директорът на пловдивската полиция Димитър Събчев обясни, че днес предстои оглед на помещенията в завода. На по-късен етап ще бъдат назначени експертизи. 

"Конкретната причина няма как сега да я посочим. Има очевидци, има видеонаблюдение и след коментар на вещите лица ще обявим причината. Образувано е досъдебно производство по чл. 331 от НК за възникнал пожар след непредпазливост", посочи Събчев. 

От прокуратурата в Пловдив посочиха, че по досъдебното производство ще бъде назначена пожаротехническа експертиза, от чието заключение трябва да стане ясно какво е предизвикало пожара в производствените халета, както и да се установят причинените щети. Срокът за разследването е двумесечен.

Унищожено е цялото хале, както и дървен материал, текстил, горива и полимери. 

Кметът на Царацово Димитър Петров опроверга твърдението, че заради пожара жителите на селото са напуснали населеното място.

Пожарът засегна и намиращата се до предприятието фирма за международни превози. Изгорели са два влекача. 

Двама пожарникари пострадаха леко, един от които е Димитър Бришимов. Единият е бил прегледан и освободен за домашно лечение с леки изгаряния, другият е с контузия на крака. 

Тепърва ще се разследват причините за пожара. 

„Анес-96“ ООД е основана през 2003 година за управление на отпадъци, като последната актуализация на разрешението за нея последно е подновено от РИОСВ на 12 юли тази година. Фирмата е с дейност съхраняване, предварително третиране на отпадъци, включително и опасни, рециклиране и транспортиране на територията на цялата страна.

Освен в Царацово в Пловдивска област има площадка и в Първомай.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна