Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното заседание на СОС се провали

Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си заради проваленото заседание
Снимка: БТА

Извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което трябваше да бъде обсъдена отмяна на решението за рокади в ръководствата на шест общински дружества, се провали заради липса на кворум.

Отсъстваха съветниците на ГЕРБ-СДС, БСП, Има такъв народ и така наречените отцепници от "Възраждане". Така решението за новите назначения остава в сила. Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си от проваленото заседание.

"Оказва се, че почивката в Гърция е доста по-важна от въпроса за това как ще се управляват най-важните общински дружества, през които минават милиарди. Избраха пясъка, слънцето и фрапетата, вместо да дойдат и да минем отново през дискусията за назначенията, които, както се вижда, за съжаление са много политически", коментира той. 

A преди началото на сесията общинският съветник Карлос Контрера излезе с позиция, в която заявява, че свикването на извънредното заседание на СОС е криминално.

Защо казвам криминално - защото въпросната заповед на Терзиев е отменена от областния управител още миналия петък и практически заповед няма, та няма и как да има сесия. Съобразява ли се Терзиев с това - не. Той и кохортата му са над закона, за тях правилата са досадна подробност, с която могат и да не се съобразяват, пояснява Контрера.

На 18 юли кметът на столицата Васил Терзиев е издал заповед за връщане на решението за смяна на ръководствата на шестте общински дружества. От позицията на Контрера става ясно, че той лично е сезирал областния управител на София на 19 юли че заповедта на Терзиев е нищожна и незаконосъобразна. Образува се проверка по случая.

На 23 юли заедно с другите двама вносители на доклада чрез Терзиев внасят втора жалба до Областната управа, в която посочват и допълнителни основания.

Общинският съветник твърди, че Терзиев е крил жалбата до Областна управа три дни и я изпратил едва в петък, нищо че законът повелява незабавно да изпрати всички материали до административния орган.

"Всъщност, противно на лъжите, които бълват от ПП-ДБ-СС, областният управител е сезиран още на 19 юли и той се е произнесъл в разумния седемдневен срок. Пропада и тази лъжа как областната управа се произнесла буквално за ден. Обаче остава въпросът защо Терзиев е укривал жалбата от 23 до 26 юли", пита още общинарят от ВМРО.

"Ситуацията става още по-любопитна, защото след като областният управител отменя заповедта на Терзиев, практически няма основание, няма предмет, няма какво повече да се гледа по въпросния доклад и решението вече е в сила. Терзиев обаче упорства, дори на сайта на общинския съвет липсва информация, че заповедта е отменена. Кого лъжат кметът и администрацията му? Гражданите, медиите, себе си, гневи се още той.

Свиканата на 1 август сесия е незаконна, включената точка няма предмет, защото няма заповед за връщане. ППДБСС се опитват да въвлекат всички в незаконните си действия. Дано се намерят медии, които да им зададат горните въпроси. А по този казус Терзиев и компания ги пращам със сигнал в прокуратурата, защото не може по подобен безподобен начин да се газят закони и правила!", пише още Контрера. 


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна