Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Георгиева подаде оставка като зам.-министър на земеделието

Снимка: Ани Петрова

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева. 

В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет, въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояваха за оставката на Георгиева.

Две седмици преди това обаче две групи браншови организации влязоха в пореден конфликт заради работата ѝ:

Зърнопроизводителите и всички фермерски организации и членове на Българската аграрна камара поискаха оставката на заместник-министър Таня Георгиева, като я обвиниха в некомпетентност, отказ от комуникация и провал на ключови мерки, заради които губим милиони за инвестиции в земеделието.

С противоположните аргументи - в защита на Георгиева, се обявиха други организации в земеделието. 

И двете групи земеделци ангажираха с позициите си президента, премиера и всички депутати.

Зърнопроизводителите напомниха, че сред основните защитници на Таня Георгиева са Асоциацията на земеделските производители, на която Георгиева беше дългогодишен изпълнителен директор преди да влезе в министерството.

Това са фермерите, които организираха поредица от протести с искане на оставката на предишния земеделския министър Кирил Вътев, въпреки че имаха излъчен заместник-министър в екипа му.

Днес Таня Георгиева обяви в социалните мрежи, че оставката и не е поискана нито от агроминистъра, нито от премиера, а е въпрос на лично решение, и то след като си е свършила работата. 

По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна