Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар обхвана15 декара от сметището край Цалапица (обновява се)

| обновено на 01.08.24 в 21:05

Пожар гори на площ от 15 - 20 декара на сметището в Цалапица. Огънят е  в рамките на сметището и няма опасност за близките населени места. 
Има леко завишение на показателите за въздуха над Стамболийски, накъдето отива димът, но те не превишават норматаНяма опасност за здравето на хората, показват данните о мобилната станция на РИОСВ, която е в града.
Стойностите ще се замерват на всеки час и ако е необходимо ще се информира населението, увери областният управител проф. Христина Янчева. 

На помощ на седемте екипа пожарникари, които се борят с огъня,  е земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето.  Специализирани екипи на пожарната осигуряват водоснабдяването от река Марица.  На място са цистерни на фирма "Чистота"q които са се включват в гасенето. С булдозери се правят просеки и засега не се очаква даогънят да стигне до село Кадиево, което е само на един километър от депото.

Областният управител Христина Янчева съобщи, пожарът е ограничен от едната страна, а  димът се движи към град Стамболийски. Данни за въздуха ще има най- рано около 21 часа от мобилна станция, която е в Стамболийски. Първите резултати сочат, че задимено, но без превишени вредни показатели.

Заместник - кметът по сигурността на Пловдив Ангел Славов уточни, че гори по склон, който е не е добре уплътнен и първото, което трябва да се направи е да се запръсти с инженернататехника. По думите на Славов най - вероятно става дума за самозапалване на отпъдъците.

Първият сигнал за запалването беше получен около 16.30 часа при видеонаблюдението в реално време на Регионалното депо за неопасни отпадъци.  На мястото веднага са изпратени  пет противопожарни екипа.

Прогнозите са, че дори и да бъде ограничен пожарът може да продължи да тлее няколко дни. По думите на и.д. началника на областната противопожарна служба ПетърТосков "Такъв пожар може да гори и цяла седмица!"

На място заедно с пожарникарите са областният управител са зам.-кметовете на община Пловдив Иван Стоянов и Ангел Славов, кметът на Цалапица Ивайло Данаилов, и.д. кметът на община Родопи Емилия Иванова, както и представител на фирмата за поддържка на сметището от фирма „Водстрой“.

Според първите очевидци, пожарът е лумнал в центъра на сметището, откъдето преминава тръбата, изваждаща на повърхността образувалия се отдолу метан. Самото сметище също разполага с противопожарна система.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна