Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самораново на пореден протест, съветниците в Дупница решават дали да бъде обявено частично бедствено положение

За пореден път жителите на дупнишкото село Самораново излязоха на протест пред сградата на общинската администрация в Дупница. Две са основните искания – ремонт на водохващането „Ядъка“  и на водопроводната мрежа в селото. Местните жители от години страдат от недостиг на вода за питейни и битови нужди. Те са категорични, че ако не бъдат чути от съответните институции ще преминат към гражданско неподчинение и протест на жълтите павета в столицата. 

Кметът на община Дупница, Първан Дангов, заяви пред протестиращите, че проектът за подмяна на водопровода в селото е готов, очаква се финансирането му от държавата в размер на близо 6 млн. лв. Изработен е и проект за водохващането. За него средствата са заложени в бюджета на общината за капиталови разходи.

Жителите на Самораново са на ръба на търпението. Те се оплакват от липсата на вода, разказват, че трудно се справят със ситуацията особено в летните горещини. Най-драматично е положението в семействата с малки деца.

Малко след като протестът приключи недоволните успяха да влязат в залата на общинския съвет, където започна извънредна сесия. Председателят Костадин Косдтадинов даде възможност на кмета на Самораново да изложи исканията на хората, а общинският съветник Георги Красимиров Градевски, който е от село Самораново, заяви че ще продължава да алармира за проблема ресорните министерства докато не отпуснат необходимите средства за решаването на водната криза. 

Започна и подписка в подкрепа на исканията на жителите на Самораново.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна