Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Люба Енчева

Проф. Люба Енчева
Снимка: Василка Балевска

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера. 

Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни вечери с Недялка Симеонова, Константин Попов, Сава Димитров и още много други наши изтъкнати инструменталисти. Участваше в изявите на редица наши камерни ансамбли: Българското клавирно трио с Васил Стефанов (цигулка) и Анжел Борисов (виолончело), Духовия квинтет на Софийската филхармония, квартет „Аврамов“.

Голямо място в репертоара ѝ заемаше музиката от български композитори. Тя бе първата изпълнителка на „Токата и танц“ от Димитър Ненов, на Концерта за пиано и оркестър от Любомир Пипков, на "Прелюд и токата" от Марин Големинов и още, и още. 

Нейна слабост беше френската музика, която изпълняваше с вдъхновение. Истинско удоволствие бе да присъстваш на концерт на Люба Енчева, за нея пазя много светъл спомен - беше усмихната, сърдечна, емоционална като човек. Така и свиреше. Обикновено след концерт в зала „България“ музикантите на големи групи се оттегляха по улица „Раковски“ и шумно обсъждаха събитието. Тогава тя беше в стихията си, присъствала съм на много такива вечери през 50-те и 60-те години на миналия век, оттогава помня тази слънчева, чаровна жена.

Люба Енчева е родена на 9 август 1914 г. в София. От 4-годишна свири на пиано, обучава я майка ѝ - възпитаничка на киевски колеж. На 10 се явява на конкурс за стипендия в Консерваторията „Верди“ в Милано и е класирана първа между 65 кандидати. На 19 години завършва класа по пиано на проф. Ренцо Лоренцоне с отличие и диплом за най-висока степен. 

Започва концертната си дейност в цяла Европа. Когато изпълнява Четвъртия концерт за пиано и оркестър на Бетовен под диригентството на Карл Бьом във Виена, критиката отбелязва: “Свеж славянски талант“. Желанието да се запознае с френската музика я води в Париж - там специализира в курсовете за „виртуози и интерпретация“ при известния педагог Марсел Чампи и камерна музика при Джордже Енеску. Между 1941/1943 г. отново специализира - този път в Берлин при Едвин Фишер. Съсредоточава се върху немската музика - Бах, Бетовен, Брамс и Моцарт. В същото време концертира в Италия, Франция, Австрия, Германия, Чехия, Унгария и др.

Завръща се в България през 1947 г. Продължава дейността си като концертираща пианистка - отначало като солистка на БНР, след това започва и преподавателска дейност в Музикалната академия, а през 1963 г. вече е професор. Подготвя цяла плеада прекрасни пианисти, между които Николай Евров, Антон Диков, Тодор Кювлиев, Минка Русчева и още много други. Две години Енчева е гост-професор в най-престижниото музикално заведение на Токио - “Музишино академия“. Дълги години тя бе канена за член на журитата на най-престижните клавирни конкурси по света.

Люба Енчева умира на 4 август 1989 г.

В Златния фонд на БНР е запазен спомен на Николай Евров за неговата учителка - запис от 1996 г. 

Чуйте в звуковия файл, където има и студиен запис на Люба Енчева от 1961 г. 


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна