Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иранските Революционни гвардейци вече имат ракети с далечен обсег и дронове

Ирански дрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските Революционни гвардейци са добавили към въоръжението си ракети с далечен обсег и дронове. Това става на фона на засиленото регионално напрежение след убийството на лидера на "Хамас" в Техеран в края на юли.

А районът на Хан Юнис изглежда днес като призрачно място след вчерашното нареждане на Израел за евакуация на жителите. 

Днес израелските военни заявиха, че са започнали нова операция в Хан Юнис след "разузнавателни данни, показващи наличието на терористи и терористична инфраструктура" там.

В края на юли за района на Хан Юнис вече бяха издадени заповеди за евакуация, а по-рано тази година там се водеха тежки боеве, които го опустошиха.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, който разговаря с американския си колега Лойд Остин, призова за бързо постигане на споразумение за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа.

Израелските военни съобщиха още, че ръководителят на Централното командване на САЩ, генерал Майкъл Курила, е пристигнал в Израел на второто си посещение тази седмица, за да оцени ситуацията със сигурността на фона на опасенията от война в целия регион на Близкия изток.

Иранските Революционни гвардейци съобщиха, че вече притежават нови над 2600 военни системи, включително ракети с далечен и среден обсег, безпилотни летателни апарати за водене на бойни действия и разузнаване.

Ракетите "имат нови възможности" с "високоексплозивни бойни глави и не могат да бъдат проследени", твърдят още от иранските Революционни гвардейци.

На този фон председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и френският президент Еманюел Макрон призоваха днес за незабавното прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като вчера от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху заявиха, че Израел се е съгласил да възобнови преговорите за прекратяване на огъня в Газа на 15 август по искане на посредниците от САЩ, Катар и Египет. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна