Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паразит в питейната вода на село Джулюница

Джулюница
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Откриха паразит в питейната вода на село Джулюница в община Лясковец. Хората са притеснени за здравето си. От Регионалната здравна инспекция са категорични, че паразитът "конски косъм" не е опасен за хората и животните. 

В социалните мрежи жена от село Джулюница публикува клип, на който се вижда, че в пластмасова кофа с бистра вода плува около 20-сантиметров паразит. Това предизвика притеснения у местните хора:

"Три дена, откакто видях клипа, не пия вода от чешмата. Истина ли е, не е ли, но притеснения има". 

"Не се знае носител на какво е това и кой ще обърне внимание?“ „Като глист е нещо, което е пълзяло. Казват: тения, каква тения?“.

На място за проверка са дошли от ВиК „Йовковци“ и Регионалната здравна инспекция, разказа кметът на Джулюница Мариан Точев:

"Проверяващите органи, констатираха, че не е тения. Това се казва "конски косъм"“.

От РЗИ посочиха, че паразитът "Гордиус акватикус" или така наречения "конски косъм" обитава застояли или бавно течащи сладководни водоеми, поради което е невъзможно "изтичане" на "конски косъм" от водопроводната система. Този биологичен вид не е патогенен за човека и гръбначните животни, уверяват здравните власти.

Междувременно в Джулюница започна проект за над 5,5 млн. лв. за смяна на 14 км или 60 на сто от водопроводната мрежа на селото.

Репортаж на Здравка Маслянкова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени