Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж беше забелязан да се катери по Айфеловата кула, което наложи евакуация

Полицай евакуира района около Айфеловата кула в Париж, след като мъж бе забелязан да се катери по историческата забележителност, 11 август 2024 година.
Снимка: АП/БТА

Френските власти евакуираха Айфеловата кула, след като мъж бе забелязан да се катери по историческата забележителност часове преди началото на церемонията по закриване на Олимпийските игри в Париж, предаде АП, цитирана от БТА.

Голият до кръста мъж бил видян да се катери по високата 330 метра кула днес следобед. Той е бил забелязан малко над олимпийските пръстени, монтирани на второто ниво на паметника, точно над първата площадка за наблюдение.


Снимка: АП/БТА

По-късно стана ясно, че мъжът е алпинист. Той бе спрян от полицията по средата на пътя си в опит да изкачи Айфеловата кула от северната ѝ страна.

Видеозаписи в социалните мрежи показват как алпинистът с голи гърди заобикаля олимпийските кръгове, докато се изкачва  по кулата, без да е осигурен с въжета.

В едно видео дори ухиленият алпинист може да бъде чут как казва на минувачите: "Дяволски топло, нали?", докато е ескортиран от полиция.

Говорител на парижката полиция заяви, че няма достатъчно подробности за коментар.

Айфеловата кула имаше централна роля в церемонията по откриването на игрите и Селин Дион пя от една от площадките ѝ за наблюдение. Не се предвижда кулата да стане част от церемонията по закриване на игрите, която се очаква да започне на "Стад дьо Франс" в района на Сен Дени около 21:00 часа местно време.

Повече от 30 000 полицаи са разположени в Париж и околностите му, за да охраняват последните олимпийски събития и церемонията по закриване днес.

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманен каза, че около 3000 полицаи ще бъдат мобилизирани около "Стад дьо Франс" и че 20 000 полицаи, военни и други служители по сигурността в околностите на Париж и Сен Дени ще бъдат мобилизирани до късно тази нощ, за да гарантират безопасно протичане на последния ден на Олимпийските игри в Париж.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени