Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отлага местните избори в някои части на Курска област

Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отложи насрочените за началото на септември местни избори в седем общини на Курска област, където тече офанзива на Украйна. През изминалата нощ украинските сили извършиха една от най-масираните си атаки срещу Москва. Но и в много области на страната беше обявена въздушна тревога заради ответни удари на Русия.  

Изборите за регионален губернатор ще бъдат отложени в седем общини в руската Курска област, но ще продължат по план в останалата част от областта.

"Вотът ще се проведе, когато има „пълна гаранция за сигурността на избирателите“, обясниха от Централната избирателна комисия. Украйна твърди, че е превзела десетки градове и села в региона. В същото време руските сили, които напредват към стратегическия център Покровск, твърдят, че са превзели друго село в Донецка област - Желанне.

На брифинг говорителят на външното министерство Мария Захарова потвърди, че атаката на украинските въоръжени сили срещу района на Курск отменя възможността за всякакви преговори.

"Киевският режим търси оправдание за терористичната си атака в района на Курск, намирайки все повече и повече псевдоаргументи, един от друг по-абсурдни. Те се опитват да прикрият всички ужаси, които вършат Въоръжените сили на Украйна с някои от техните изказвания".

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че цел на операцията в Курска област е създаването на буферна зона на руска територия.

При нападенията миналата нощ украинската противовъздушна отбрана е свалила 50 от 69-е дронове, изстреляни от Русия. Украйна е предприела и едно от най-мащабните нападения с дронове срещу Москва, като руските части за противовъздушна отбрана са унищожили най-малко 10 дрона, летящи към столицата.

Междувременно днес приложенията Telegram и WhatsApp претърпяха мащабни прекъсвания в Русия, което медийният регулатор на страната Роскомнадзор определи като кибератака.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна