Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

Илюстративна снимка
Снимка: БГНЕС

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на културния състав.

Любомиров разказа, че ансамбъл "Габрово" е създаден през 1965 г., като първоначално включва само оркестър и няколко певици. Едва по-късно към него са добавени и танцьори, които оформят финалния облик на ансамбъла. За съжаление, през 1997 г. ансамбълът прекратява дейността си с решениекато тогавашните социални и икономически условия налагат този краен ход. Днес, обаче, обстановката е различна и според Любомиров отговорността да се възстанови е в техните ръце.

"Габрово има своето специфично фолклорно наследство и етнографски облик, които трябва да бъдат съхранени", подчерта Любомиров. Той изрази убеждението, че единствената институция, която може да запази този облик, е именно такъв фолклорен състав. "Културната идентичност на Габрово е неразривно свързана с неговия фолклор", добави той.

Работата на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъла включва не само творчески, но и административни дейности. По думите на Любомирове било необходимо да се предвидят всички разходи и приходи за една година, както и да се изготви документация за предложението за възстановяване на състава.

В допълнение, комитетът е трябвало да подбере новия състав, като до миналата година не е имало нито един музикант или певица. Единственото звено, с което разполагали, били танцьорите, които Иван Любомиров лично е подготвил.

Към днешна дата сдружението е успяло да събере ансамбъл, включващ 14 музиканти в оркестъра, 14 души хор и около 20 танцьори. Те ще представят своя концерт-спектакъл „Спомен от миналото - поглед в бъдещето“ на 13 септември, петък.

Любомиров завърши с мисълта, че като млади хора, те трябва първо да осъзнават своята отговорност към обществото и да се питат: „Какво ние можем да дадем?“.

Чуйте разговора в звуковия файл. 



По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна