Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терзиев: Държавата да компенсира общината заради безплатните карти на децата за градския транспорт

Васил Терзиев
Снимка: БТА

Кметът на София Васил Терзиев настоява държавата да компенсира финансово Столичната община, която беше задължена да въведе безплатни карти за пътуване в градския транспорт на децата до 14-годишна възраст. 

До този момент има недостиг от 28 милиона лева и няма как те да бъдат покрити от бюджета на общината за тази година, каза Терзиев:

"Ако те не бъдат възстановени от държавата, това поставя в много тежка ситуация и под риск изпълнението на транспортните услуги в града. Така че искрено се надявам централната власт да подходи отговорно към покриването на сметката за задължение, което ни е вменено от централната власт, и да не ни поставя в ситуация, в която ние сме "наказани" за добре свършената работа".

Повече пътници в градския транспорт, повече продадени превозни документи и глоби, отчете още кметът Васил Терзиев.

По думите му Столичната община е преизпълнила заложеното в бюджета, но това води до една доста голяма дупка, която държавата не компенсира. Ние активно работим с Министерството на финансите, изпратили сме писмо, в което сме описали проблеми и чакаме да има нов министър на финансите, за да продължим с решаването на този проблем, каза още столичният кмет.

Това не е проблем на София, а на всички общини, добави Терзиев. Той обясни, че по всички показатели градският транспорт на София бележи добри показатели - по-голям брой пътници, повече приходи. Цифрите са много обнадеждаващи и са по-добри от тези, заложени в транспортната рамка, каза още кметът. Той отново посочи, че когато ти се вменява едно задължение от държавата, тя трябва да изплаща натрупаните задължения.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна