Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов е готов да остане военен министър и в новия служебен кабинет

Снимка: Кремена Данева, БНР

Министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с премиера Димитър Главчев относно евентуално негово участие и в следващия служебен кабинет , но ако бъде поканен , той ще приеме. Това заяви Атанас Запрянов пред журналисти на Летище Пловдив , където се запозна с хода на българо-американското  учение „Тракийско лято - 2024“.  

В рамките на учението се изпълняват дневни и нощни полети със самолет „Спартан“ от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.
Засега съм член на първия кабинет на Димитър Главчев,  има време до понеделник, подчерта министър  Запрянов, който е готов да остане на поста и в новото служебно правителство. 

Атанас Запрянов не се ангажира с мнение относно евентуални промени в състава на новия кабинет - призив , който отправи президеннта Радев при връчването за втори път мандат за съставяне на правителство на Димитър Главчев. 

По отношение на отбраната са изпълнени всички приоритети, мисля и за следващите,  изтъкна  Атанас Запрянов  

Иначе дългосрочните приоритети,  не само за следващия служебен мандат, са справянето с недостига на кадри за армията и модернизацията. 

Министър Запрянов заяви, че е удовлетворен от постигнатите резултати в рамките на  съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято“.  В учението освен екипажи на ВВС на двете държави , участват също специалните ни сили и зенитно-ракетни подразделения.

"Това дава възможност освен да градим оперативна съвместимост, да може нашите пилоти да летят във формация на НАТО-вски самолети, както в случая с трите самолета С-130. С това нараства и нашата подготовка и готовност. Не се съмнявам, че учението ще завърши успешно", посочи министър Запрянов.


По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна