Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания по повод 147 години от епичните августовски боеве при Шипка

2
Снимка: БТА

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх.

С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на Руско-турската война. От върха прозвучаха и безсмъртните стихове на Вазов от одата "Опълченците на Шипка".

Тази година честването премина под знака на 90-ата годишнина от освещаването на Паметника на свободата, към който се бяха отправили от рано тази сутрин хора от различни краища на България. Макар че този път участниците в тържествата бяха значително по-малко, мнозина от тях водеха децата си.

Множество от хора привлече възстановката на величавите моменти от сраженията на българските опълченци и руски войни със значително превъзхождащата ги по численост турска армия. Дошлите за тържествата приветства вицепрезидентът Илияна Йотова, която в словото си изтъкна, че "Шипка е достойнство и гордост, но и размисъл и проглеждане за нас, съвременните българи", подчерта Йотова и риторично попита:

"Как щяха да погледнат на опитите да се пренаписва историята, да се забравят и изкривяван фактите само защото някой е решил, че не е удобно да споменава името на освободителите ни заради днешната геополитическа конюнктура?".

Сред официалните гости на честването бяха и заместник-председателят на народното събрание Андрей Чобанов, областни управители и политици. Симеон Сакскобурготски също уважи тържествата, които проследи заедно с внука си Симеон Хасан.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна