Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Автор:
Снимка: eestipank.ee

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА.

Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000 бройки, а поводът е свързан с естонския град Тарту, който е част от "Ханзейската лига" - съюз на търговски гилдии от Северна Европа, сформиран през 12-и век като съюз на търговци, който прераства в съюз на търговските гилдии и към края на 13-и век - в съюз на градове. В Ханзата са членували градове като Хамбург, Бремен в Германия и др.

Сребърната монета показва прозорец, който се отваря към кметството на град Тарту. Името на града е включено в дизайна по начин, който подчертава изкуството и художествените традиции в Тарту.

Това не е първият път, когато монета, създадена от български дизайнер, става час от обемна в еврозоната, отбелязва Балездров. Той припомни, че преди повече от двадесет години дизайнерката с български произход Снежана Русева-Хойер е участвала в създаването на разменните монети с номинал от 1 и 2 евро на Германия, върху които е изобразен един от символите на страната - орелът.

Догодина предстои отново по дизайн на доц. Балездров в обръщение да бъде пусната възпоменателна монета от 2 евро, която отбелязва важна годишнина от създаването на естонския писмен език.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна