Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск.

Мисията на Сонита Уилямс и Бари Уилмор трябваше да продължи само осем дни, но престоят им на станцията беше удължен за неопределено време, след като капсулата им Boeing Starliner получи сериозни повреди още на път за нея. Това е първи опит за Boeing за изпращане на хора в космоса, а Space X вече има няколко такива.

От НАСА заявиха, че работят заедно със самолетостроителната компания, за да установят какво трябва да бъде подобрено по Starliner.

От там също така казаха, че по време на допълнителния им престой на международната космическа станция астронавтите ще извършват научна работа и такава по поддръжката и може да предприемат дори няколко разходки в открития космос.

Ракетата на Space X се очаква да излети в началото на следващия месец на рутинна мисия, като Уилямс и Уилмор ще бъдат прибрани в края й. Тогава ще бъде направен опит капсулата на Boeing, която все още е скачена с космическата станция, да бъде върната на Земята без екипаж.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна