Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия
Снимка: БТА

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри.

Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на депутатите в Камарата на общините след съкратена лятна ваканция,като продължи с нападките си срещу предишното правителство на консерваторите. 

Би Би Си, Скай нюз, вестник "Гардиън" и редица други издания съобщават, че в първата си голяма реч като премиер Стармър ще каже, че той и неговите министри "са наследили не само черна дупка в икономиката, но и черна дупка в обществото" и затова са необходими спешни действия. 

Стармър ще заяви: "Част от това е да бъдем честни с хората относно избора, пред който сме изправени. И колко трудно ще бъде това. Честно казано, нещата ще се влошат, преди да се подобрят". 

Очаква се премиерът да повтори твърдението на министъра на финансите Рейчъл Рийвс, че консерваторите на Риши Сунак са оставили "черна дупка" от 22 милиарда паунда в тазгодишния бюджет. Той ще нарече "популизъм и провал" 14-годишното управление на торите, което е позволило на участниците в неотдавнашните безредици да "използват пукнатините в британското общество". Едно от първите действия на новото лейбъристко правителството беше намаляването на дела на присъдите, които нарушителите трябва да прекарат в затвора, преди да бъдат освободени условно, защото при консерваторите почти не са останали места в затворите.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна