Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гайтански остава в ареста

Румен Гайтански
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на Румен Гайтански, по прякор Вълка. 

Бизнесменът е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит в размер на 150 милиона лева, отпуснат през 2019 година на фирма, свързана с Гайтански, от Българската банка за развитие. 

Задочно обвиняем по случая е и тогавашният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, който бе обявен за общодържавно издирване. 

Третият разследван е адвокат Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита, когото прокуратурата пусна на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева. 

Съдът мотивира най-тежката мярка за неотклонение на Гайтански с тежестта на повдигнатото му обвинение и опасността на свобода да извърши друго престъпление.

Гайтански, който е сочен за изключително близък на Ахмед Доган, е обвинен, че е подбудил Мавродиев да му бъде отпуснат необезпечения кредит, част от който  - според разследващите, е използвана за погасяване на дълг на ТЕЦ-Варна, в който доскоро акции имаше почетният председател на ДПС. Въпреки че бизнесменът доброволно се предаде на органите на реда, прокуратурата поиска той да остане за постоянно в ареста и получи  "да" и от първоинстанионния, и от въззивния съд. 

Според един от адвокатите на Гайтански - Георги Гатев, целта е клиентът му да седи в ареста до изборите. По думите му обвинението е напълно неразбираемо и се използва за политически цели. Никъде не е посочено как и къде е извършено вмененото подбудителство, допълни го другият -  Красимир Донков.

 "Не съм извършил никакво престъпление", заяви пред съда Румен Гайтански и нарече обвинението си "скалъпена работа".

 Защитата и прокуратурата се разминаха в прочита на съдебните мотиви, с които бизнесменът беше оставен за постоянно в ареста:

"Съдът го мотивира с високата степен на обществена опасност", каза адвокат Донков.

Прокурор Боряна Дукова:

"Тезата на защитата беше изключително емоционална, съдът не я възприе, не се трогна от това".

Преди окончателното определение на съда, адвокат Гатев обяви, че Румен Гайтански иска да даде обяснения, има какво да каже, но никой няма има желание да го чуе. Така ли е - от прокуратурата днес не коментираха.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна