Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър пристигна на посещение в Германия, заявявайки преди да тръгне, че ще търси приоритетен достъп до германската икономика за британския бизнес пред откриваща се "възможност веднъж на поколение" за рестартиране и коригиране на отношенията на Обединеното кралство с ЕС. 

Днес Киър Стармър ще започне разговори за нов договор за сътрудничество с германския канцлер Олаф Шолц. Той каза, че по-тясното сътрудничество с Европа ще бъде от "решаващо значение" за стимулиране на икономиката и контролиране на имиграцията и че Великобритания трябва да търси подобрение след Брекзит. 

От Даунинг стрийт 10 се надяват, че споразумението с Берлин ще стимулира бизнеса и търговията и ще помогне за изграждането на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. 

Енергийната сигурност, технологиите и науката са други приоритетни области. 

Източник, близък до правителството каза, че докато всички аспекти на споразумението са предмет на преговори, служителите ще се опитат да осигурят преференциален достъп на британския бизнес до германския пазар. 

Дискусиите ще се съсредоточат върху справянето с проблеми, които затрудняват британския бизнес в Германия, като сертификати, информация за търгове или специфични германски закони. 

След Берлин Киър Стармър възнамерява да се срещне и с френския президент Еманюел Макрон. Той ще присъства и на церемонията по откриването в Париж на Параолимпийските игри.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна