Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 11 палестинци са убити при мащабна операция на изaрелската армия в северните части на окупирания Западен бряг. Продължава и израелската офанзива в ивицата Газа, по последни данни на палестинската страна над 40 530 са загиналите от началото на конфликта. Редакторът Лилия Димитрова информира:

Пет са жертвите при удар срещу бежанския лагер Ал-Фара, а шестима са загинали при въоръжени сблъсъци в град Дженин. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма, но не даде повече подробности.

Губернаторът на Дженин Камал Абу ал Руб заяви по палестинското радио, че израелските сили са обградили града, блокирали са изходните и входните пунктове, достъпа до болниците и са разрушили инфраструктурата. Това е най-мащабната операция на израелската армия на Западния бряг от близо 20 години, коментират експерти. 

Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко движение "Хамас", осъди агресията и обвини Израел, че "се стреми да прехвърли тежестта на конфликта върху окупирания Западен бряг" с намерение да го "анексира". Според израелския военен министър Израел Кац Иран се опитва да отвори нов фронт на Западния бряг.

Същевременно преговорите за примирие в ивицата Газа продължават на ниво работни групи в Доха. Представител на Израел, пожелал анонимност, каза, че израелска делегация ще пътува за катарската столица. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна