Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на 18 общини и една областна управа на двудневно обучение за работа с BG-ALERT

Снимка: БТА

Представители на 18 общини и една областна управа започват двудневно обучение за работа със системата BG-ALERT. Това е второто обучение за август, след като миналата седмица се обучаваха представители на около 50 общини.

"Учебна работна среда, абсолютно идентична с реалната система, но тя няма абсолютно никаква връзка нито с оператори, нито с никой. Обучаемите имат възможността да се докоснат до работа със системата. Имаме изисквания, свързани с процедурите за сигурност на информацията, надеждност на източника, проверки, които се правят. Всички тези детайли са изключително важни, когато се осъществява комуникацията. Системата така е разработена и предвидена, че не може едно лице самостоятелно да седне пред компютъра, да въведе съобщението и да го изпрати до населението", обясни пред БНР комисар Илия Георгиев от отдела за превантивна дейност на националната пожарна.

В добрите практики по света при използването на подобен тип системи създаването на съобщения за предупреждение се обмислят предварително, на спокойствие, уточни комисар Георгиев.

Представителите на общините получават сертификати за преминато обучение, като са поставени изисквания за периодично опресняване на знанията.

От обучение има нужда, твърди Снежана Кънева от отдел "Сигурност и управление при кризи" в общината в Сливен.

"Огромна работа трябва да свършат общините по отношение на идентифициране на опасностите - когато бъде добре преценен рискът и мащабът на бедствието, какво искане трябва да подаде кметът и съответно да се изпрати искане към единната електронна съобщителна мрежа. Каквото и да направя, в Х община, малка, ще имаме проблем как да действат с препоръките. Защото имаме три степени на пускане на съобщение."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работиха: Ерол Емилов, Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна