Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл предупреди, че от догодина руският газ за Европа ще поскъпне

Дмитрий Песков
Снимка: AP Photo

Европейците ще трябва да плащат повече за природния газ от догодина, предупреди говорителят на Кремъл. Дмитрий Песков обвини за това Украйна и отказа й да удължи договора за транзит на руско синьо гориво през своя територия, чийто 5-годишен срок изтича на 31 декември:

 "Алтернативни маршрути има, но няма съмнение, че тези действия на Украйна ще ощетят евлорейските потребители, които все още искат да купуват руски газ и който е по-гарантиран и по-достъпен по фианнсови параметри. Те просто ще трябва да плащат повече, което ще намали конкурентоспособността на индустрията", каза говорителят на руския президент.

През 2023 година, в разгара на войната между двете държави, Русия изпрати през Украйна повече 14 милиарда кубически метра газ. По този път все още се снабдяват три страни от Евросъюза - Унгария, Словакия и Австрия. След взривяването на газопроводите "Северен поток" в Балтийско море и прекъсването на транзита през Полша единственият път за руския тръбен газ към ЕС ще остане преминаващият през България газопровод "Турски поток".

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна