Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 165 години от рождението на сър Артър Конан Дойл

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

Снимка: Изд. „Лист“

На 22 май 2024 година се навършиха 165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън.

По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант". 

Той  включва 18 разказа и новели, в които детективът от улица "Бейкър" разплита убийства и мистерии заедно с помощника си.

Произведенията са в превод на Милена Попова,  която, освен, че е чудесен преводач, има специално отношение към Шерлок Холмс, като любим герой. Автор на корицата е Емил Марков.

  • Сър Артър Конан Дойл (1859 - 1930) е роден е в Единбург, но родителите му са ирландци. Започва да пише сравнително късно, след като на младини учи медицина и ботаника, а по-късно работи като корабен хирург и семеен лекар, разказват от издателството. Известно е,че Шерлок Холмс се появява в 56 разкаа и 4 романа, писани от сър Конан Дойл в продължение на 40 години. Първата книга за Холмс "Етюд в червено" излиза през 1887 г. През 1901 е първият едноминутен филм по разказ за Шерлок Холмс, с днешна дата те са 220.

"Подбрахме разкази от всички периоди. Конан Дойл пише историята на Шерлок Холмс в развитие. Всеки разказ е отделна история, отделен случай, с който той се занимава. С всеки следващ разказ историята продължава, неговият живот се проследява в развитие. Може би на самия Шерлок Холмс се случват малко неща, той е особен персонаж, който предпочита всичко около него да е еднакво, да няма промени, за да може да бъде оставен на спокойствие, да се занимава с криминалните случаи, на които попада", разказва редакторът Гергана Димитрова.

Любопитна подробност е, че през 1903 г. сър Артър Конан Дойл създава частен криминален клуб, чиято цел е да се обсъждат престъпления, престъпници и методи за залавянето им. Оказва се, че този клуб съществува и до днес.

Сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант" излиза за първи път у нас, въпреки че разказите са включвани в различни издания преди това.

Чуйте още интересни аспекти в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна