Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Митев: Прибързано е да се мисли, че САЩ имат решение за безвизово пътуване на румънците

"Очевидно е, че самата Румъния няма амбиции в близките години да влиза в еврозоната"

| Интервю
Снимка: Ройтерс

На 15 октомври ще бъде официално обявено дали румънците ще пътуват безвизово до САЩ, но очевидно все още няма решение от страна на Американската държава. Това съобщи от Букурещ журналистът Владимир Митев в интервю в предаването "12+4" на БНР.

Той призова медиите да следят с критична мисъл, това което идва от Марчел Чолаку, "защото той е кандидат за президент и има интерес да представя нещата по-добре отколкото са".

"Може би ще бъде съден за своите изказвания, ако са непремерени, но това ще се разбере, в случая с Шенген до края на годината. В случая с визите на 15 октомври, както той каза, че тогава ще бъде обявено решението", предупреди Митев.

И обясни реално какви са мненията в северната ни съседка по отношение на присъединяването ѝ към еврозоната и безвизовото пътуване до САЩ:

"По отношение на визите е важно, че Румъния провежда кампания за подновяване на визите на румънците, които вече имат визи. Идеята е, тъй като отказите не се случват като си подновяваш визата, с един административен трик броят отказите да намалее, за да се впише Румъния в това изискване, предявено от САЩ, за да позволи румънците да пътуват безвизово. При положение, че самата кампания на румънското правителство, която има подкрепата на американския посланик в Букурещ, продължава до 30 септември т. г., мисля, че е още е прибързано да се мисли, че в САЩ имат решение за това."

Журналистът смята, че и по темата „Шенген“ също има известен скептицизъм -  здравословен, тъй като темата отпаднала от дневния ред на европейските обсъжданията.

"Има различни теми, по-актуални - новата ЕК се формира. Ситуацията около Шенген продължава да бъде свързана с геополитиката. При положение, че Румъния има такива големи бюджетни дефицити, инфлация и тези показатели не отговарят в момента на изискванията и не се очертава скоро да отговарят, очевидно е, че самата държава няма амбиции в близките години да влиза в еврозоната", коментира журналистът.

Той обясни, че Румънската централна банка, която е влиятелна институция, също има скептицизъм:

"Не към влизането в еврозоната, но твърдят, че еврозоната ще преживее някои реформи и промени и те някак си не бързат. Те искат Румъния да се развива в тези условия в момента, включително с тази свобода да влияе на своя валутен курс спрямо еврото. И смятат, че Румъния не трябва да бърза, а да влезе когато е наистина готова. До неотдавна се твърдеше, че трябва да бъде повишен и стандарта на живот на румънците. Преди години си поставяха изискване за 70% от европейското ниво на БВП на глава от населението и са покрити тези изисквания."

Според Владимир Митев самите румънци имат любопитство, че в България се случват процеси, които приближават нашата страна към еврозоната.

Той коментира и издигането на кандидатурата на Виктор Негреско за еврокомисар, след като той е вицепрезидент на ЕП и е топлата връзка на Брюксел с Румъния и се ползва с доверието на двете страни. Още повече, че той има значителен принос за реабилитиране на социалдемокрацията в европейските среди. 

Митев сподели и очакванията и настроенията в суперизборната за Румъния година, както и насрочените за ноември избори за парламент и президент в Румъния.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна