Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 4 месеца бездействие

Мостът на бул. "България" предизвика протест и активизиране от Столичната община

Снимка: ФБ/Квартал Бояна

Днес започва изграждането на скеле като част от подготовката на спешни укрепителни дейности на моста на бул. "България". Целта е възстановяване на движението в участъка възможно най-скоро, като безопасността на гражданите остава основен приоритет. 

Това съобщи Богдана Панайотова, временно изпълняващ длъжността главен архитект на София, по БНТ.

След като бяха установени проблеми със структурата на моста, общината незабавно предприе действия и възложи изготвяне на анализ и оценка на състоянието от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и своевременно уведоми АПИ в търсене на съдействие. Междувременно, мостът беше затворен за движение, за да се гарантира безопасността на хората. 

Богдана Панайотова

От момента на установяване на проблемите, общината не е губила време и продължава активно да следи състоянието на моста, като координира действията си с другите отговорни институции, за да гарантира, че предприетите мерки са ефективни и навременни.

"Надяваме се, ако всичко върви по план, до средата на септември мостът да бъде готов да поеме натоварения трафик," заяви арх. Панайотова.

Временното укрепване чрез изграждането на скеле ще осигури стабилността на моста и ще позволи безопасно преминаване на автомобили до вземане на решение за основен ремонт.

Заради 4-месечно бездействие от страна на Столичната община и АПИ граждани са насрочили за 19:00 ч. първи мирен протест под мостовото съоръжение на пътен възел Бояна. Над 60 души са заявили участие в протеста.

От инициативния комитет припомнят, че На 27 май 2024 г. гражданин подаде сигнал, че една от подпорните колони на мостовото съоръжение на пътен възел Бояна е компрометирана, а на 28 май 2024 г. съоръжението бе затворено от Столичната община.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна