Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете ДПС-та в напрегнато очакване пред ЦИК

Народният представител Валентин Тончев с привърженици на Ахмед Доган пред сградата на ЦИК в София - 2 септември 2024
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори.

Двете крила на привърженици - едните, подкрепящи почетният председател Ахмед Доган, и другите - председателя Делян Пеевски, отрано са плътно пред вратите. И двете групи твърдят, че пазят ред от петък вечерта и са прекарали тук две нощи, за да са първи при регистрацията, която офицално започва в 9.30.

Малко след 7.30 жандармерия оттласна и двете групи, които бяха плътно до вратите - те са три на брой, от които се влиза, за да приеме ЦИК документите им, така, че ги оттласна малко по-напред и зае това място, но те пък са в плътен кордон един до друг. 

Засега няма напрежение между двете групи. Вербална и физическа агресия няма, но се води информационна война. 

Тази нощ, пет минути след полунощ, от ДПС около Делян Пеевски изпратиха прессъобщение, в което се твърди, че са подали електронно документите си в 00.05 часа. Представител на тази група привърженици на Пеевски коментира тази сутрин пред Централната избирателна комисия: "Ние, младежите от ДПС -"Ново начало" сме тук от петък вечер. Държим да регистрираме нашата партия първа. Нямам яснота по темата за онлайн-регистрация на партията и не мога да ви отговоря на този въпрос".

По-къснпо евродепутатът Илхан Кючук, който подкрепя почетния председател Ахмед Доган, заяви, че това е фейк-новина и че не могат да се подават електронно подобни документи. Това трябва да стане лично. 

Малко преди 8.00 пък дойде председателят на младежкото ДПС Ибраим Зейденов заедно с депутата Валентин Тончев, който каза пред събралите се журналисти, че няма такова нещо и че Пеевски чете Правилника на ЦИК, както и Устава на ДПС, както дяволът чете Евангелието.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна