Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Илко Ганев: Работещите на територията на сценичните изкуства да мислят в какво възпитават публиките

"Здравей, как си, приятелю" на "Аполония"

Севар Иванов: В момента целият Созопол е една голяма сцена!

Музикалният театър гостува на Празниците на изкуствата "Аполония" със своя мюзикъл по песните на Стефан Диомов "Здравей, как си, приятелю" на 1 септември от 21 ч. в Амфитеатъра на Созопол. 

Емблематичната и обичана от всички поколения песен на "Тоника" e избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина Кънева, либретото е на Юрий Дачев,  а координатор на проекта  е Пеньо Пирозов. Диригент – Георги Милтиядов. Режисьор – Камен Воденичаров. Музиката на спектакъла вплита в себе си нови аранжименти на едни от най-красивите песни на композитора Стефан Диомов.

Севар ИвановЕто какво сподели в "Артефир" за спектакъла актьорът Севар Иванов, който е асистент режисьор на Камен Воденичаров:

"Как съм? Изключително съм развълнуван от това, че съм тук на "Аполония". За първи път съм тук не като актьор, не аз да съм на сцената, много е напрягащо да си зад сцената и чисто организационно. Но да – добре съм. И се радвам, че дойдох в Созопол, за да си припомня тази енергия от творчество, изкуство. В момента целият Созопол е една голяма сцена!"

Зам.-министърът на културата и театрален режисьор Илко Ганев каза в "Артефир":

Илко Ганев"Чувствам се прекрасно и това, което правят Маргарита Димитрова и нейният екип, създава настроение, създава споделена общност и наистина усещане за някакъв различен свят, в който си дават ръка хора от различни области на изкуството на това одухотворено артмясто. Моята първа "Аполония" беше пред 20-тина години, когато наблюдават през огражденията, и още тогава знаех, че тук се случва нещо магично. 

Тези Празници на изкуствата са истински пример за непреходност, за нещо, което устоява на времето и на всякакви изпитания и предизвикателства. Щастлив съм, че имам този професионален ангажимент да замествам министъра на културата по време на откриването, а и успях да гледам няколко неща, които не бях гледал. 

Искам да поздравя директора на Музикалния театър Еделина Кънева, която наследи и доразви един прекрасен екип – правят изключителни неща. Публиката съпреживява случващото се на сцената – и чрез музиката, и чрез актьорските изпълнения – това е показателно, че това, което се случва, върви в правилната посока.

Би трябвало всички, които се работят на територията на театъра, на сценичните изкуства да се занимават с това в какво възпитават публиките, децата, младежите, учениците, студентите, както и публиките, до които не са достигнали. 

Другият аспект, в който трябва да разгледаме този въпрос, е нормативната база и изобщо административно-нормативната уредба – финансирането, за какво се харчат публичните средства, правилно ли се разходват данъците на хората, какви са политиките, които следва да се развиват, бюджетните програми... 

Има и положителна посока. За първи път културата разполага с такъв рекорден бюджет и би било грехота той да се разходва неправилно, безразсъдно и безотговорно."

Разговора на Таня Димова с актьора Севар Иванов и със зам.-министъра на културата Илко Ганев можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки – Музикален театър и Таня Димова, БНР, и личен архив на Севар Иванов

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна