Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенева: В ЦИК днес не е регистрация, дават вх. № на заявлението за регистрация

| Интервю
Цветелина Пенева
Снимка: Стопкадър, bTV

Това не е регистрация в ЦИК, а даване на входящ № на заявлението за регистрация, каза Цветелина Пенева, член на Обществения съвет на ЦИК, в интервю пред БНР.

Окупирането на ЦИК от представители на двете групи на ДПС е прецедент в съвременната история на България – състезание между двете ДПС-ета, е прецеднт, определи тя днешната ситуация, в първия ден на подаване на заявление от партии  и коалиции в ЦИК.

"В миналото сме виждали състезание между партии, когато имаше различни цветни бюлетини. Но на състезание между две фракции на една партия сме свидетели за първи път", коментира в интервю пред БНР Пенева.

И добави, че това което днес следва да получи първият влязъл в сградата е вх № на своите документи за регистрация на партия или коалиция.

"Това не е регистрация, а само входящ номер на заявлението. Актът на регистрация на политическа партия или коалиция за участие в предстоящите избори не завършва с подаването на тава заявление. Възможно е да има такава логика в действията на представителите на ДПС, които са днес пред сградата, но това е хипотеза", каза Пенева в предаването 12+3.

Тя коментира, че всички документи, подготвени от  администрацията на съответното крило на партията, трябва да са изрядни, в това число и подписите.

"Очакваме, какво ще е решението от заседанието на ЦИК в това число  и коментираното по електронен път заявление на ДПС Ново начало. Досега ЦИК не е приемал документи за регистрация по този начин, защото Комисията не е  регистрирана като институция в системата за сигурно електронно връчване", обясни Пенева.

И коментира, че към момента има една политическа партия ДПС, регистрирана в СГС и последното актуално състояние е с двама председатели:

"Освен него трябват документи – удостоверение, че са подавани отчети в Сметната палата, образец от печата, документи показващи упълномощено лице, което ще представлява партията за регистрацията на листите в съответните избирателни комисии, както и да се представят поне 2500 поддръжници на партията."

Тя предупреди, че предстои назначаване на членове на СИК и "ако РИК-овете са 28, имаме информация, че няма разбирателство, представете си в хиляди СИК-ове какво може да се случи там".

"Надяваме се, че с регистрацията на ДПС ще даде отговор на въпроса, кой ще бъде легитимен при назначаване на членове на СИК".

Според Пенева случаят с БСП не е аналогичен на ДПС.

"Тук няма казус, защото, както законът повелява, трябва да се отчете актуалното състояние в Съда. Единствено изключеният председател Нинова има право да регистрира БСП, съответно да упълномощи лице или лица, които да представляват БСП пред ЦИК. Въпрос на време е да видим как това ще се случи", коментира тя.

 И призова за по-висока избирателна активност. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна